Armes arribades d’Amèrica: Scrabbles segurs!

Article republicat des de: Mots i Més a Molins, club de Scrabble

Tot passejant pel DIEC, ens adonem que una quantitat immensa de paraules d’origen americà “brillen per la seva absència”. Comprovem, amb gran pena dels nostres cors, que el diccionari de capçalera de la nostrada llengua no recull gentilicis tant importants com olmeca i tolteca (penseu en els plurals, scrabblemaniacs!). Bé, què hi farem?

Però lluny de rendir-nos, hem continuat amb la nostra recerca i hem aconseguit una llista prou atractiva de paraules que el DIEC sí  recull: al·leluia! (que, per cert, és scrabble). I, generoses com som, us la fem arribar.

Fixeu-vos que les hem escrit tal com les escrivim al tauler (la Q no va acompanyada de la U), que hem afegit a la llista les derivades que també recull el DIEC i que només hem fet la flexió de la paraula quan fa scrabble. Ah! Els scrabbles estan en negreta.

Salut i escarrassos, companys,

Bargallones

ALVOCAT
ALPACA ALPAQES
ANANAS
ANORAC ANORACS
APATXE APATXES
AIMARA AIMARES
ARAUAC ARAUACS,   ARAUACA
ARAUCÀ  
ARÀUJIA  
ASTECA ASTEQES
BARBACOA
BUTACA BUTAQES
CACAU
CACIC CACICAT
CAIAC
CALIQENYO
CANOA
CAUTXÚ CAUTXÚS,   CAUTXUTAR
CIGAR
DÒLAR
GAUTXU GAUTXUS,   GAUTXESC
GUACAMAI  
GUAIABA GUAIABER
GUAIAC GUAIACS
GUANÀBANA GUANABANER
GUANAC GUANACS
GUANO  
GUARANÀ  
GUARANÍ  
HAMACA HAMAQES
HAITIÀ  
HULE  
HURACÀ
IGLÚ
INCA INCAIC, INCAICS
INUIT
IROQÈS IROQESA
IUCA
JAGUAR JAGUARS
JALAPA  
LLAMA
MAIA
MARACUJÀ
MOCASSÍ
NÀHUA
NOPAL
PANAMÀ PANAMENY
PAPAIA PAPAIES,   PAPAIER, PAPAÏNA
PATATA PATATES
PIRAGUA
PONXO
QÍTXUA QÍTXUES
QETZAL QETZALS
RATAFIA
SIOUX
TAÏNA
TAPIR
TAURÓ TAURONS
TIPI  
TOMÀQET
VICUNYA
XICANO XICANOS
XICLET XICLETS
XICRANDA
XILÈ
XOCOLATA

Toquem el que no sona

Article republicat des de: Mots i Més a Molins, club de Scrabble

O millor dit, la que no sona. És a dir, la hac. Aquest quart apunt sobre mots amb lletra cara em deixa a la meitat de camí, tot i que fent una mica de trampa, ja que he començat per les lletres que la tenen més curta. La llista de mots curts, vull dir.

Com sempre, a la llista els mots curts que contenen la lletra hac estan ordenats per llargada i posició de la lletra en el mot. I l’he confeccionat usant el DISC, i no cap altre diccionari. En teniu aquí una versió per imprimir. I si voleu un full amb aquesta taula i les de la ela geminada, la zeta i la ce trencada, imprimiu aquest, i si volguéssiu veure també els mots de cinc lletres, imprimiu aquest (hac sola) o aquest (amb les altres tres). Finalment si voleu podeu usar una fitxa impresa pels dos costats amb les llistes de la hac i la ce trencada (amb mots fins a quatre lletres).

Mirant la taula, ràpidament es veu que la hac és una lletra de principis, a diferència de, per exemple, la ce trencada i la ela geminada. Vull dir que la trobem molt més sovint a començament de mot que en qualsevol altra posició. Concretament gairebé un 82% dels mots de fins a quatre lletres de la llista té la hac al principi (el percentatge puja al 86% si considerem també les paraules de 5 lletres).

Les paraules de la llista en què la hac combina amb altres lletres cares són un parell de formes del verb hajar (no, jo tampoc l’uso mai, aquest verb, i el corrector ortogràfic del Word me’l marca com a falta), a més del clàssic hel·lè i l’incombustible (o no) hexà.

Tingueu clar que per treure el màxim profit de la hac, heu de conèixer a fons el verb haver, amb els sinònims en diferents accepcions, heure/haure i el ja mencionat hajar. La conjugació d’aquests verbs dona setze dels mots de la llista, incloent-hi hau, hec, haga, hage, haja, hajo i haus, per exemple. A més, apareixen a la llista formes dels verbs halar, hissar i honrar.

Les interjeccions són font gairebé inesgotable d’opcions de puntuar fort amb la hac, i gairebé la única forma de fer acabar una paraula en hac: ah, eh, oh i bah (l’altra paraula acabada en hac que podeu jugar és una de 7+1 lletres susceptible de reportar un bon cabàs de punts amb un faristol en principi antipàtic: jiddisch). Tenim també, en l’apartat d’interjeccions, hola (és clar) i hum i ehem.

La llista de lletres i números també dona recursos: la pròpia hac llatina, la he i la het hebrees i la rho grega, així com el 8 valencià ;-) , huit, tots amb els seus plurals.

Poca química amb hac, però remarcable: hi ha l’hidrocarbur hexà ja mencionat, l’hem (que té el plural hems) que com ja segur sabíeu és porfirina amb ferro, i un element, l’heli.

Per altra banda, amb la hac ampliem la rosa dels vents de lletra cara, que fins avui tenia el cerç i el zèfir, afegint-hi el fohn o foehn, que de les dues maneres es pot escriure, i que no es diu així per ser un vent càlid que fon la neu, tot i ser-ho.

Els representants de la hac en el tema de la biologia es redueixen a la haca (que ve a ser un cavallet), la hifa, que és una part (diria que poc coneguda) dels fongs, i si ho forcem una mica, l’hort.

Els éssers humans poden ser, amb hac, havans, hel·lens, huns, hutus o thais. I restringint el gènere podem trobar dones hurís, o homes (a seques).

De les que no caben en cap categoria, segur coneixeu els hams per pescar, les unitats de temps i de resistència elèctrica, hores i ohms respectivament, que dues vocals a vegades formen un hiat (sou malalts de lletres, al cap i a la fi) i potser fins i tot que una hopa és una vestidura (que no està feta d’hule) per anar al patíbul. Si, ho heu llegit bé, tot i que el DIEC no aclareix si hi és per anar-hi com a públic assistent o bé com a protagonista principal del programa.

I això és tot el que he de dir d’aquesta lletra.

I què esperàveu, d’una lletra que dona nom a la bomba més potent de totes les bombes que es fan i es desfan?

AloHa.


OLA K FAÇ

Article republicat des de: Mots i Més a Molins, club de Scrabble

Jugues la ce trencada, O K FAÇ?

Després de molt temps pensant que la ce trencada no ens calia, i que una o dues esses podien perfectament fer la feina (sona igual “envàs on vas?” que “audaç on caç?”) i que per tant qui va inventar la ce trencada ho va fer per tocar el “naç”, he descobert el perquè de tot plegat. Es tracta que els iniciats en l’escrable tinguem una potent eina per fer punts. Noteu que dóna més punts que la zeta i alhora ofereix una llista de mots curts més generosament poblada.

Ja ho veieu, hi he agafat gustet i he fet una taula de mots curts amb ce trencada. A partir d’aquest apunt això es converteix oficialment en una sèrie, ja que la llista ve després de la de la ela geminada i la de la zeta. En aquest cas apareixen a la taula els mots de dues lletres (la ela geminada i la zeta no en tenen) i no hi incloc els mots de cinc lletres, per no fer-la massa llarga.

I per començar, em resistiré a fer cap gracieta sobre si fa gaire temps que es va trencar la ce, ni de per què no l’arregla IEC, ni res semblant.

Com ja és habitual, la llista de mots curts que contenen la lletra ce trencada estan ordenats per llargada i posició de la lletra en el mot. En teniu aquí una versió per imprimir. I si voleu un full amb aquesta taula i les de la ela geminada i la zeta, imprimiu aquest, i si volguéssiu veure també els mots de cinc lletres, imprimiu aquest (ce trencada sola) o aquest (amb les altres dues).

Doncs aquí està la taula. Hi trobeu, possiblement, el mot més “dens” que es pot jugar en l’escrable: jaç, que pesa 6.33 punts/fitxa. La jota i la ce trencada són una bona combinació, ja que disposem de tota la família de jaç (jaça, ajaç, jaços, ajaça, ajaço…) per aprofitar-les. Trobem, ja en mots de cinc lletres, altres fitxes cares que s’apropen a la ce trencada com a jonça, exalç i xoriç, loquaç i sequaç i fal·laç.

Només dues paraules en català comencen per ce trencada: ça i ço. Això si, aquest adverbi i aquest pronom tot sols, tot i ser mots de només dues lletres, deuen ser responsables d’una part importantíssima dels punts aconseguits amb la ce trencada, ja que donen peu a multiplicar-ne el valor fent un comas sense ni despentinar-nos.

I a la llista hi ha altres adverbis, pronoms o preposicions, que si bé tampoc es senten sovint són molt convenients per als escrablistes. A més de ça i ço, tenim açò (únic allargament possible dels mots de dues lletres amb ce trencada), deçà i ençà.

Tal com passava amb la ela geminada i la zeta, hi ha uns quants verbs les formes dels quals proveeixen bona part dels mots d’aquesta llista. Vegeu caçar (i acaçar), el ja mencionat ajaçar, alçar, amaçar, boçar (posar un morrió), calçar, capçar, dreçar, eriçar, forçar, glaçar, llaçar, pinçar, plaçar, terçar, torçar, traçar, i, sense ce trencada en l’infinitiu, vèncer i fer (que dóna faç i faça, en les variants balear i valenciana de la llengua respectivament).

El que queda clar és que, a diferència de les anteriors lletres cares, la ce trencada no té química. Tot just podem trobar-hi la calç, i si ho estirem una mica, el glaç. Una mica millor queda el tema de la biologia, amb un parell d’arbres, l’arç i el beç, un parell d’animals de diferent raça, el lluç i la puça, una part d’esser humà, el braç, i un parell d’herbes: el carç i la veça.

El cerç és un vent, i juntament amb el zèfir comença a conformar una rosa dels vents de fitxa cara, tot i que cap dels dos ens pot ventar una coça.

Entre les que falten, trobem algunes eines com la falç, la maça o el maçó, que em fan peça. A més, un maç és un manat, un fiçó és un fibló, faç (a més de forma del verb fer) pot ser una cara, un lliç és un nus, l’arçó és una part d’una sella i un balç un precipici.

I així, a mitjans d’aquest terç mes, el de març, acabo aquest apunt.

PS. Mentre pensava si posar algun comentari sobre els mots de cinc lletres, vaig trobar a la llista ni més ni menys que ”barça” i, com a bon perico, vaig saltar immediatament! Home, potser és més que un club, però és menys que un país! Ja començava a renegar de l’IEC i, aprofitant, de TV3 (com qui no vol la cosa, que ja sabeu que és una flaca dels pericos) quan vaig trobar que una barça és un esbarzer. Glups. M’empasso els retrets (no arribats a dir en veu alta). Mmm… barça… esbarzer…, això vol dir quelcom. Només que ara no se m’acut què.


Zzzzz!

Article republicat des de: Mots i Més a Molins, club de Scrabble

No, no dormo. És que m’he decidit a escriure una altra entrada sobre una lletra que sovint m’incomoda jugant a l’scrabble. Resulta que, després de la ela geminada, sobre la que ja he escrit un apunt, la zeta és la lletra que té la llista de mots curts més curta de tot l’alfabet escrablístic. Tenim, amb el DISC com a diccionari arbitral, un total de trenta-cinc paraules de quatre o menys lletres amb la zeta (les comparacions són odioses, però la ela geminada en tenia només vint, i a certa distància, la ce trencada ja en té cinquanta-set). Ves per on, és per això que em dona guerra.

Això sí, la zeta m’és personalment més simpàtica que la ela geminada, tot i donar dos punts menys. No sé. Mai no he sentit a parlar de mazinger ela geminada, o bola de drac ela geminada, per parlar de dues sèries de dibuixos que en diferents èpoques m’han marcat, poc o molt.

Bé, tal com vaig fer amb la ela geminada, he compilat una llista de mots curts que contenen la zeta ordenats per llargada i posició de la lletra en el mot. En teniu aquí una versió per imprimir. I si voleu un full amb aquesta taula i la de la ela geminada, imprimiu aquest full per una cara o aquesta fitxa per dues cares.

Doncs aquí està la taula. Podem observar que la zeta no combina gaire amb altres fitxes cares, i només trobem, del verb zincar, zinqui, zinque i el seu anagrama, quinze, en que comparteix protagonisme amb la cu i hertz, on és a prop, però no gaire, de la hac.

Què us sembla? Hi ha paraules d’ús ben comú, però també n’hi ha de curioses, oi? Pel que fa a les comuns, els números són una font de mots amb zeta que tots tenim ben present, 0,0 0 0,11, 11 11 11, 12, 15, 16, són set dels mots de la llista (i no surten els que són més llargs de cinc lletres, com tretze, que per cert, pesa tretze punts a l’scrabble). I hi ha un parell de lletres ben útils, la pròpia zeta de l’alfabet llatí i la zain de l’alfabet hebreu (amb els plurals).

Dels cent vint-i-tres mots de la llista trenta-set són formes verbals, de nou verbs diferents. I concretament la conjugació de zelar dona lloc a divuit d’aquests mots. La resta dels verbs són alzinar, brunzir, colzar i galzar, zincar i bronzar (metal·litzar en ambdós casos) i els poc pacífics etzibar i atzufar.

La química és molt important en els mots amb zeta, i en particular la química del nitrogen. I és que el creador de la química moderna, Lavoisier, anomenava azot (sense vida) al nitrogen, i molts dels seus derivats duen aquesta arrel al nom. Trobeu a la llista azo(-s), azot(-s), diazo(-s), azida(-es), azina(-es), azoic(-a,-s,-es), azole(s). I això no és tot, hi ha vida escrablística fora del nitrogen. Hi ha l’ozó, conegut per la seva capa, els hidrocarburs benzè i azulè, el metall zenc o zinc (amb el ja mencionat verb zincar), una proteïna com la zeïna, i un mineral, el zircó.

La branca de la biologia aporta enzims i zigots a la llista, a més d’un parell d’arbres, el nostrat salze i el tropical azobé, algunes bèsties grosses com la zebra i el zebú, una mena de peixos, els zèids, i parts del cos com el polze o la betza (panxa) amb la butza (vísceres). També en biologia, es pot ser àzig si no es forma part d’un parell.

Hi ha persones que poden ser sacerdots bonzes, ser zulus, àzeris o tanzans, zuaus (soldats algerians)  i, si són brutes, sutzes, i si són obeses i panxarrudes, gotzes.

Finalment les dones saben que l’atzur és un color (els homes només distingim vuit colors, això ho sap tothom), el pa àzim no du llevat, el zèfir és un vent (que brunz) o l’ozena és una afecció que no desitjo a ningú.

Au, us deixo, que vaig a escoltar jazz i menjar pizza.


Amb ela geminada? 100 anys!

Article republicat des de: Mots i Més a Molins, club de Scrabble

Fa poques setmanes les “normes ortogràfiques” van complir els 100 anys, i amb elles el nostre malson particular: la ela geminada. I dic malson perquè, a més del problema del desconeixement de les regles relacionades, la manca de cura en el seu ús o els problemes per a la seva correcta representació en dispositius d’avançada tecnologia, els escrablistes patim perquè no ens vingui com a darrera lletra del saquet.

I aquesta por és del tot justificada, ja que el número de mots de poques lletres en què la podem usar és el més reduït de totes les fitxes “cares”, i per tant la que més maldecaps i menys alegries ens pot donar. No hi ha paraules que comencin o acabin en ela geminada i això en limita el nombre i fa que no existeixi cap mot de dues lletres que la contingui.

És per això que, per celebrar el centenari de la lletra, us regalo la llista de les (gairebé) cent paraules curtes (de tres a cinc lletres) que es poden jugar en l’scrabble (amb el DISC com a diccionari arbitral). Aquí hi ha una versió de la taula per imprimir. Menció especial per hàl·lux; un mot superpesant, amb tres pedres en cinc lletres (per bé que galindó és scrabble). Tampoc queden curts fal·laç i axil·la.

Mirant la llista es pot veure que hi ha una desena de verbs que donen molt joc (comptant adjectius o noms derivats), que són al·legar, al·ludir, anul·lar, apel·lar (l’al·ludit al·lega que l’apel·lació és nul·la), col·ligar, col·limar, col·locar, pal·liar, pol·luir i pul·lular. Amb aquests trobem vint-i-cinc dels mots de la llista.

La biologia ens proporciona més recursos; pujant des de la base genètica (al·lels), trobem des dels ràl·lids (ocells), múl·lids (peixos) o pal·les (mena de cabirol), passant per bèl·lues (sinònim de bèsties ferotges!) fins a plantes com el til·ler i la cal·la o els fongs com el fal·lal. Afegim-hi menes de plantes com les afil·les, derivats com l’exòtic bdel·li (una resina) o parts de plantes com cal·lus, tal·lus i, és clar, pol·len, més parts d’animals com axil·la i hàl·lux (dit del peu!) ens donen vint-i-un mots més de la llista.

I els que saben química tenen molt guanyat, ja que amb alguns hidrocarburs convenients, al·lè i al·lil (amb els plurals), més els elements gal·li, tal·li i tel·lur, així com els seus plurals i derivats inorgànics i un parell de minerals com son la il·lita o un pèl·let ja sumen quinze mots més.

Una altra aportació a la llista són les persones, que poden ser mul·làs, i si són joves, al·lots, i segons d’on vinguin, gal·les gal·leses, hel·lenes o (temps enllà) il·líries. I si són ben plantades i de gènere masculí, apol·los.

La resta de la llista, cadascun del seu pare i la seva mare. Potser mencionar el tal·lit, que és un xal jueu, i que es podria enllaçar amb els articles dels alfabets i calendaris. Fins i tot pot donar peu a un altre article amb mots provinents de la tradició jueva, com peces de roba, festivitats, menges, etc.. (algú s’hi anima?).

Per molts anys!


Dues lletres

Article republicat des de: Mots i Més a Molins, club de Scrabble

En altres articles d’aquest blog ja s’ha parlat de l’interès de conèixer paraules de dues lletres per poder treure el màxim profit dels nostres faristols. I una de les coses que he trobat a faltar des de que hem “abandonat” el DOSC és la llista de mots de dues lletres tan pràctica que hi havia, i que tan útil em va ser els meus primers dies de partides al club.

Doncs no ho he pensat dos cops, i amb l’ajut del WORdER (i per tant partint del DISC; altres diccionaris de referència poden presentar diferències) he refet la llista, també en versió imprimible(o fitxa mini, a dues cares). Com que les paraules de dues lletres vàlides tenen com a mínim una vocal, la taula mostra els mots en columnes separades segons aquesta vocal. Així ha quedat:

A més de les lletres que hi ha a les files, és interessant notar les que no hi ha: la L·L i la Z. Oblideu-vos de col·locar-les fàcilment, aquestes us donaran més guerra.

I, a part de saber que una paraula existeix (que no és poc) està bé saber què vol dir, i algunes de les de la llista no són gaire usades. Fins no fa gaire jo no sabia que AV era el nom d’un mes en el calendari jueu. Per això, i per si us pica la curiositat com a mi, us adjunto enllaços de cada una de les 99 paraules al DIEC, al LOFC o al Viccionari.

Hi trobeu unes quantes llatinades molt pràctiques (AD, EX, IN, QUO, QUA), moltes interjeccions, algunes de les quals jo no usaria mai tret de jugant a l’scrabble (per exemple EC, EU, UP, XE o XO),  formes verbals, d’amar, dar i dur, i els meny usats (per mi) eixir, oldre i ucar, muntanyes de pronoms i articles, noms de lletres (no només llatines), de notes musicals (on apareix UT!) i de bèsties com NYU, OC i UR (ja extint, pobret).

AD AH AI AL AM
ANY AS AU AV BE
BO CA CE CU ÇA
ÇO DA DE DI DO
DU EC EH EI EL
EM EN EO EP ES
ET EU EX FA FE
FI GE HA HE HI
HO IN IO IS IX
JA JO LA LI LO
MA ME MI NA NE
NI NO NU NYU OC
OH OI OL OM ON
OR OS OU PA PE
PI QUA QUE QUI QUO
RE RO SA SE SI
SO TA TE TO TU
UC UF UI UN UP
UR US UT VA VE
VI XA XE XO

Verbs amb fitxa cara, la Ç

Avui publiquem la 4a entrega de la sèrie de verbs amb fitxa cara. Tot seguit teniu els 119 verbs que tenen la ce trencada a l’infinitiu.

 1. abalançar-se
 2. abonançar
 3. abraçallar
 4. abraçar
 5. acaçar
 6. aciençar
 7. acunçar
 8. acurçar
 9. adreçar
 10. afaiçonar
 11. afermançar
 12. agençar
 13. ajaçar
 14. alçapremar
 15. alçar
 16. alçurar-se
 17. alliçonar
 18. amaçar
 19. amenaçar
 20. amigrançar
 21. amistançar-se
 22. aparençar
 23. apeçonar
 24. apedaçar
 25. aplaçar
 26. aplançonar
 27. arromançar
 28. atraçar
 29. autofinançar
 30. avançar
 31. avençar
 32. avinençar-se
 33. balançar
 34. boçar
 35. cabeçar
 36. caçar
 37. calçar
 38. cançonejar
 39. capalçar
 40. capçar
 41. colltorçar
 42. començar
 43. conglaçar
 44. contorçar-se
 45. contrabalançar
 46. coresforçar-se
 47. corglaçar
 48. desagençar
 49. desamistançar
 50. desarçonar
 51. desavençar
 52. descalçar
 53. desemboçar
 54. desendreçar
 55. desenllaçar
 56. desesperançar
 57. desfaiçonar
 58. desglaçar
 59. desllaçar
 60. desparençar
 61. desplaçar
 62. destorçar
 63. dreçar
 64. embalçar
 65. emboçar
 66. empeçolar
 67. emplaçar
 68. enarçar
 69. encalçar
 70. encapçalar
 71. endreçar
 72. enllaçar
 73. enlliçar
 74. entrellaçar
 75. eriçar
 76. eriçonar
 77. esbalçar
 78. escapçar
 79. escorçar
 80. escunçar-se
 81. escurçar
 82. esforçar-se
 83. esmerçar
 84. espedaçar
 85. esperançar
 86. espinçar
 87. espuçar
 88. esquinçar
 89. esvinçar
 90. exalçar
 91. fiançar
 92. finançar
 93. forallançar
 94. forçar
 95. glaçar
 96. llaçar
 97. llançar
 98. llençar
 99. maçolar
 100. maçonar
 101. mitjançar
 102. percaçar
 103. pinçar
 104. plaçar
 105. realçar
 106. recalçar
 107. recomençar
 108. redreçar
 109. reemplaçar
 110. reesmerçar
 111. reforçar
 112. rellançar
 113. retorçar
 114. sangglaçar
 115. sobrealçar
 116. solaçar
 117. terçar
 118. torçar
 119. traçar

Com sempre, tingueu en compte que aquest llistat està basat en el DIEC2, no pas en el DOSC, per tant poden haver-hi diferències.

Verbs amb fitxa cara, la H

Aquí teniu la 3a entrega de la sèrie de verbs amb fitxa cara, avui la lletra hac. Un llistat de 92 verbs amb una característica comuna, tots contenen la lletra H a l’infinitiu.

 1. adherir
 2. alcoholitzar
 3. anhelar
 4. anihilar
 5. aprehendre
 6. cohabitar
 7. cohesionar
 8. cohibir
 9. cohobar
 10. cohonestar
 11. conhortar
 12. desadherir
 13. desconhortar
 14. deshabitar
 15. deshabituar
 16. desharmonitzar
 17. desherbar
 18. desheretar
 19. deshidratar
 20. deshidrogenar
 21. deshipotecar
 22. deshonestar
 23. deshonorar
 24. deshonrar
 25. deshumanitzar
 26. desinhibir
 27. enherbar
 28. exhalar
 29. exhaurir
 30. exhibir
 31. exhortar
 32. exhumar
 33. habilitar
 34. habitar
 35. habituar
 36. hajar
 37. halar
 38. handicapar
 39. harmonitzar
 40. haver
 41. hebraïtzar
 42. hel·lenitzar
 43. hemodialitzar
 44. herbassejar
 45. herbejar
 46. herboritzar
 47. heretar
 48. herniar
 49. hesitar
 50. heterodinar
 51. hibernar
 52. hibridar
 53. hidratar
 54. hidrogenar
 55. hidrolitzar
 56. higienitzar
 57. hipertrofiar
 58. hipnotitzar
 59. hipotecarh
 60. hispanitzar
 61. hissar
 62. historiar
 63. hivernar
 64. homenatjar
 65. homenejar
 66. homogeneïtzar
 67. homologar
 68. honorar
 69. honorificar
 70. honrar
 71. horripilar
 72. horroritzar
 73. hospitalejar
 74. hospitalitzar
 75. hostatjar
 76. hostejar
 77. hostilitzar
 78. humanitzar
 79. humectar
 80. humiliar
 81. humitejar
 82. inhabilitar
 83. inhalar
 84. inhibir
 85. inhumar
 86. prohibir
 87. redhibir
 88. rehabilitar
 89. rehidratar
 90. subhastar
 91. transhumar
 92. vehicular

Com sempre, tingueu en compte que aquest llistat està basat en el DIEC2, no pas en el DOSC, per tant poden haver-hi diferències.

Verbs amb fitxa cara, la L·L

Seguim amb la sèrie de verbs amb fitxa cara. Avui, verbs amb ela geminada a l’infinitiu. En tenim només 89, fàcils d’aprendre i molt útils per poder col·locar una fitxa que a vegades ens complica el faristol.

 1. acaramel·lar
 2. afal·lerar-se
 3. al·legar
 4. al·legoritzar
 5. al·literar
 6. al·lotejar
 7. al·lucinar
 8. al·ludir
 9. anul·lar
 10. apel·lar
 11. atxul·lar
 12. cal·ligrafiar
 13. cancel·lar
 14. caramel·litzar
 15. cavil·lar
 16. circumval·lar
 17. codicil·lar
 18. col·laborar
 19. col·lacionar
 20. col·lapsar
 21. col·leccionar
 22. col·lectar
 23. col·lectivitzar
 24. col·legiar
 25. col·legir
 26. col·lidir
 27. col·ligar
 28. col·limar
 29. col·locar
 30. col·ludir
 31. compel·lir
 32. constel·lar
 33. copel·lar
 34. cristal·litzar
 35. debel·lar
 36. descol·locar
 37. desempal·liar
 38. desil·lusionar
 39. destil·lar
 40. empal·liar
 41. empal·lidir
 42. encaramel·lar
 43. escintil·lar
 44. excel·lir
 45. expel·lir
 46. flagel·lar
 47. hel·lenitzar
 48. il·legalitzar
 49. il·luminar
 50. il·lusionar
 51. il·lustrar
 52. impel·lir
 53. instal·lar
 54. instil·lar
 55. interpel·lar
 56. intranquil·litzar
 57. mal·leabilitzar
 58. mel·lificar
 59. metal·lar
 60. metal·litzar
 61. mol·lificar
 62. novel·lar
 63. oscil·lar
 64. pal·liar
 65. parcel·lar
 66. pol·linitzar
 67. pol·luir
 68. postil·lar
 69. preexcel·lir
 70. propel·lir
 71. protocol·litzar
 72. pul·lular
 73. rebel·lar-se
 74. recol·lectar
 75. recristal·litzar
 76. refocil·lar
 77. reinstal·lar
 78. repel·lir
 79. repul·lular
 80. revel·lir
 81. sigil·lar
 82. sil·labejar
 83. sil·logitzar
 84. sol·licitar
 85. taral·larejar
 86. taral·lejar
 87. titil·lar
 88. tranquil·litzar
 89. vacil·lar

Com sempre, tingueu en compte que aquest llistat està basat en el DIEC2, no pas en el DOSC, per tant poden haver-hi diferències.

Verbs amb fitxa cara, la X

Els verbs tenen un munt de formes flexionades, són doncs una font important de mots fàcils d’aprendre, especialment si són verbs del primer model de conjugació (cantar), ja que aprenent-nos l’infinitiu obtenim de rebot un gran nombre de paraules vàlides per a l’escrable.
Comencem avui una sèrie de llistats d’estudi, els verbs amb fitxa cara. Avui us presentem un llistat de (només) 534 verbs, tots ells amb una característica comuna, tenen la lletra X a l’infinitiu.

 1. abaixar
 2. abuixar
 3. acatxar
 4. acomplexar
 5. acotxar
 6. acréixer
 7. afeixar
 8. afeixegar
 9. afeixugar
 10. afixar
 11. afluixar
 12. agarbuixar
 13. aixafar
 14. aixafinar
 15. aixamfranar
 16. aixaragallar
 17. aixecar
 18. aixerriar
 19. aixoplugar
 20. amoixar
 21. amoixir-se
 22. angoixar
 23. annexar
 24. annexionar
 25. aparèixer
 26. apeixar
 27. apeixir
 28. apitxar
 29. aproximar
 30. arreveixinar
 31. arruixar
 32. arxivar
 33. asfixiar
 34. atabuixar
 35. atrinxerar
 36. atxul·lar
 37. aüixar
 38. auxiliar
 39. axiomatitzar
 40. baixar
 41. baixejar
 42. bastaixar
 43. batxillejar
 44. bleixar
 45. boixar
 46. boixar-se
 47. borratxejar
 48. botxinejar
 49. boxar
 50. boxejar
 51. bretxificar
 52. brotxar
 53. bruixar
 54. buixardar
 55. buixir
 56. burxar
 57. burxinar
 58. butxaquejar
 59. calabruixar
 60. calabruixonar
 61. calaixejar
 62. capbaixar-se
 63. carafeixar
 64. catxar
 65. cautxutar
 66. clenxar
 67. clenxinar
 68. coexistir
 69. coixejar
 70. comparèixer
 71. compixar
 72. complexar
 73. conèixer
 74. congoixar
 75. contextualitzar
 76. contramarxar
 77. contrapunxonar
 78. contraxapar
 79. conxar
 80. conxorxar-se
 81. corruixar-se
 82. créixer
 83. cruixir
 84. cuixatrencar
 85. decréixer
 86. deixar
 87. deixatar
 88. deixondar
 89. deixondir
 90. deixuplinar
 91. desaparèixer
 92. descambuixar
 93. descarboxilar
 94. desconèixer
 95. descontextualitzar
 96. desconxar
 97. descotxar
 98. desdibuixar
 99. deseixir-se
 100. desemborratxar
 101. desembruixar
 102. desembutxacar
 103. desemmatxucar
 104. desempapatxar
 105. desempatxar
 106. desencaixar
 107. desencaixonar
 108. desencapritxar
 109. desencaputxar
 110. desencoixinar
 111. desenganxar
 112. desengavatxar
 113. desengreixar
 114. desengruixir
 115. desenguerxir
 116. desenguixar
 117. desentatxonar
 118. desentrecuixar
 119. desfaixar
 120. desgreixar
 121. desgruixar
 122. desguerxar
 123. desintoxicar
 124. desmarxar
 125. desmerèixer
 126. desoxidar
 127. desoxigenar
 128. despatxar
 129. desteixinar-se
 130. desteixir
 131. desxifrar
 132. dibuixar
 133. disbauxar
 134. dutxar
 135. eixalar
 136. eixalavar
 137. eixalbar
 138. eixamar
 139. eixamenar
 140. eixamorar
 141. eixamplar
 142. eixancar
 143. eixancarrar
 144. eixarcolar
 145. eixarmar
 146. eixarmentar
 147. eixarrancar
 148. eixarreir
 149. eixartellar
 150. eixatar
 151. eixaugar
 152. eixavuirar
 153. eixermar
 154. eixir
 155. eixivernar
 156. eixobrir
 157. eixonar
 158. eixorbar
 159. eixorbir
 160. eixordar
 161. eixorellar
 162. eixorivir
 163. eixugar
 164. emborratxar
 165. embotxar
 166. embruixar
 167. embutxacar
 168. emmatxucar
 169. emmetxar
 170. empanxonar
 171. empapatxar
 172. empatxar
 173. empatxonar
 174. emperxar
 175. empixonar
 176. emporxar
 177. encaixar
 178. encaixonar
 179. encalaixonar
 180. encaperutxar
 181. encapritxar
 182. encaputxar
 183. encartutxar
 184. encletxar
 185. encoixinar
 186. encoixir
 187. enconxar
 188. encotxar
 189. enfaixar
 190. enfeixar
 191. enfreixurar-se
 192. enganxar
 193. engavatxar
 194. engavatxinar
 195. engreixar
 196. engreixinar
 197. engruixar
 198. engruixir
 199. enguerxinar-se
 200. enguerxir
 201. enguixar
 202. enreixar
 203. enreveixinar
 204. enrevenxinar
 205. enrinxar-se
 206. enrinxolar
 207. entabuixar
 208. entatxar
 209. entatxonar
 210. enteixinar
 211. entoixar
 212. entorxar
 213. entrecuixar
 214. entreteixir
 215. entrexocar
 216. entuixegar
 217. enxampar
 218. enxarolar
 219. enxarpar
 220. enxarxar
 221. enxautar-se
 222. enxavetar
 223. enxiquir
 224. esbiaixar
 225. esbutxacar
 226. escabetxar
 227. escagaixar-se
 228. escaguitxar
 229. escarranxar-se
 230. escarritxar
 231. escarxar
 232. escarxofar-se
 233. escatxigar
 234. escorxar
 235. escotxegar
 236. escotxinar
 237. escruixir
 238. escuixar
 239. escuixolar
 240. esfreixurar
 241. esgarrinxar
 242. esgruixar
 243. esmadeixar
 244. esmaixar
 245. esmotxar
 246. espanotxar
 247. espitxar-se
 248. esprimatxar-se
 249. esqueixalar
 250. esqueixar
 251. esquitxar
 252. esquitxotejar
 253. estrinxolar
 254. estronxar
 255. exacerbar
 256. exagerar
 257. exalçar
 258. exaltar
 259. examinar
 260. exasperar
 261. exaudir
 262. excarcerar
 263. excardinar
 264. excavar
 265. excedir
 266. excel·lir
 267. exceptuar
 268. excitar
 269. exclamar
 270. exclaustrar
 271. excloure
 272. excogitar
 273. excomunicar
 274. excoriar
 275. excorticar
 276. excrementar
 277. excretar
 278. exculpar
 279. excusar
 280. execrar
 281. executar
 282. exemplificar
 283. exemptar
 284. exercir
 285. exercitar
 286. exfoliar
 287. exhalar
 288. exhaurir
 289. exhibir
 290. exhortar
 291. exhumar
 292. exigir
 293. exiliar
 294. eximir
 295. existimar
 296. existir
 297. exonerar
 298. exorcitzar
 299. exornar
 300. expandir
 301. expansionar
 302. expatriar
 303. expectar
 304. expectorar
 305. expedientar
 306. expedir
 307. expel·lir
 308. expendre
 309. experimentar
 310. expiar
 311. expilar
 312. expirar
 313. explanar
 314. explicar
 315. explicitar
 316. explorar
 317. explotar
 318. exportar
 319. exposar
 320. expressar
 321. exprimir
 322. expropiar
 323. expugnar
 324. expulsar
 325. expuntuar
 326. expurgar
 327. exsecallar
 328. exsoldre
 329. exsudar
 330. extasiar
 331. extenuar
 332. exterioritzar
 333. exterminar
 334. extingir
 335. extirpar
 336. extorquir
 337. extorsionar
 338. extractar
 339. extradir
 340. extralimitar-se
 341. extrapolar
 342. extravagar
 343. extravasar-se
 344. extravenar-se
 345. extraviar
 346. extremar
 347. extremunciar
 348. extreure
 349. extrudir
 350. exulcerar
 351. exultar
 352. faixar
 353. fatxejar
 354. fatxendar
 355. fatxendejar
 356. feixar
 357. feixurar
 358. fitxar
 359. fixar
 360. flexibilitzar
 361. flexionar
 362. flixar-se
 363. fluixejar
 364. gratibuixar
 365. greixar
 366. gronxar
 367. gronxejar
 368. gronxolar
 369. guaixar
 370. guerxar
 371. guerxejar
 372. guilloixar
 373. guixar
 374. indexar
 375. infixar
 376. intoxicar
 377. irèixer-se
 378. juxtaposar
 379. laxar
 380. lexicalitzar
 381. linxar
 382. lixiviar
 383. llambroixar
 384. lleixar
 385. lleixivar
 386. luxar
 387. maduixar
 388. malaxar
 389. malfixar-se
 390. manxar
 391. marxar
 392. matxucar
 393. maximitzar
 394. merèixer
 395. mixturar
 396. multiplexar
 397. néixer
 398. orxegar
 399. oxidar
 400. oxigenar
 401. panteixar
 402. parèixer
 403. peixar
 404. peixejar
 405. péixer
 406. peroxidar
 407. perxar
 408. perxejar
 409. pinxar
 410. pinxejar
 411. pixar
 412. planxar
 413. pleixellar
 414. preexcel·lir
 415. preexistir
 416. prefixar
 417. pretextar
 418. punxar
 419. punxonar
 420. queixalar
 421. queixalejar
 422. queixar-se
 423. ratxar
 424. reaparèixer
 425. rebaixar
 426. recautxutar
 427. reconèixer
 428. recréixer
 429. reeixir
 430. reenganxar
 431. reexaminar
 432. reexpedir
 433. reexportar
 434. reflexionar
 435. regruixar
 436. relaxar
 437. renéixer
 438. repanxolar-se
 439. repixar
 440. reprotxar
 441. reteixir
 442. retrinxar
 443. retxar
 444. reveixinar
 445. revenxinar
 446. rinxolar
 447. ronxar
 448. ruixar
 449. seixantejar
 450. sexar
 451. sextuplicar
 452. sobrebaixar
 453. sobrecréixer
 454. sobreeixir
 455. sobreexcedir
 456. sobreexcitar
 457. sobrenéixer
 458. sobreoxidar
 459. sobreteixir
 460. sufixar
 461. tatxar
 462. tatxolinar
 463. tatxonar
 464. taxar
 465. teixir
 466. termofixar
 467. texturar
 468. traspunxar
 469. trinxar
 470. vexar
 471. xacar
 472. xafar
 473. xafardejar
 474. xafarotejar
 475. xafigar
 476. xaiar
 477. xalar
 478. xaloquejar
 479. xamar
 480. xampanyitzar
 481. xampurrar
 482. xampurrejar
 483. xanxejar
 484. xapar
 485. xapotejar
 486. xaragallar
 487. xarbotar
 488. xarbotejar
 489. xarolar
 490. xarpar
 491. xarrar
 492. xarrupar
 493. xarrupejar
 494. xautar-se
 495. xauxinar
 496. xauxinejar
 497. xemicar
 498. xericar
 499. xeringar
 500. xerocopiar
 501. xerografiar
 502. xerracar
 503. xerraquejar
 504. xerrar
 505. xerricar
 506. xerrotejar
 507. xifrar
 508. xilografiar
 509. ximplejar
 510. xinar
 511. xinxollar
 512. xipollar
 513. xipollejar
 514. xirigar
 515. xiriguejar
 516. xisclar
 517. xisquejar
 518. xitar
 519. xiular
 520. xiuxiuar
 521. xiuxiuejar
 522. xocar
 523. xollar
 524. xopar
 525. xopinejar
 526. xorrar
 527. xorrencar
 528. xuclar
 529. xuixar
 530. xumar
 531. xuplar
 532. xurmar
 533. xurriaquejar
 534. xutar

Com sempre, tingueu en compte que aquest llistat està basat en el DIEC2, no pas en el DOSC, per tant poden haver-hi diferències (i de fet les hi ha).