Com va la Lliga CUSCA?

Article republicat des de: Mots i Més a Molins, club de Scrabble

Per apaivagar els nervis en la competició de la Copa, a Molins també juguem la Lliga CUSCA. A diferència de la Copa, els enfrontaments no són d’un contra un, sinó que juguem tres i quatre jugadors per tauler. Evidentment, tot transcorre en un ambient més flexible i distès, lluny del rigor competitiu i exigent, on sovintegen i troben el seu lloc les noves incorporacions que, com a bons novells, es desfoguen i aprenen a caminar en aquest amè món de les lletres remenades.

El sistema de recompte de punts per partida varia segons el nombre de jugadors que envolten el tauler. Tenint en compte que el total de fitxes de l’scrabble en català és de 100, no és el mateix jugar tres o quatre jugadors, ja que si es juguen tres jugadors per tauler toquen a repartir-se les 100 fitxes entre tres, és a dir, 33 per cadascú. En canvi, si són quatre els que juguen, les 100 fitxes tocaran a unes 25 per jugador. Per tant, és lògic que en les partides de tres jugadors es facin més punts per jugador que en les de quatre, normalment.

És per això que es diu Lliga CUSCA: Coeficient Unificat de l’Scrabble en Català Amitjanat. Vaja, un eufemisme per dir que se’n fa una mitjana. Com? Posem exemples:

 • Un jugador fa una partida de tres i aconsegueix sumar un total de 300 punts al final de la partida. Com que eren tres jugadors, cal multiplicar els punts obtinguts pel nombre de jugadors: 300 X 3 = 900.
 • Un jugador fa una partida de quatre i aconsegueix sumar un total de 250 punts al final de la partida. El fet de jugar amb quatre jugadors fa que els seus punts es multipliquin per quatre: 250 X 4 = 1000.

Per tant, no ens hem de deixar enganyar per la quantitat de punts que fem en una partida, sinó que també hem  de tenir en compte el nombre de contrincants que tenim al tauler. La classificació respon a una mitjana de punts per partida dividit pel nombre de partides que ha fet cada jugador. És independent si un jugador ha fet 50 partides i un altre n’ha fet la meitat, doncs aquest sistema permet comptabilitzar el rendiment mitjà d’un jugador segons les partides que ha fet.

I dit això, com en tota competició, per més modesta que sigui, els més experts acaben copant les primeres posicions, tot i que hi ha altres curiositats que nodreixen el capítol de les estadístiques amb altres mèrits dignes de ser considerats. Vegem com tenim algunes de les classificacions que permet distingir la Lliga CUSCA a dia d’avui:

 • Classificació general: Xavier Albons amb una mitjana de 830 punts, fruit dels 22435 punts en 27 partides.
 • % Scrabbles: Moisès Solé amb 129,6%, que corresponen a 35 scrabbles en 27 partides.
 • % d’arrissades: Xavier Albons amb 14,8%, que vol dir que ha acabat la partida amb Scrabble en 4 ocasions de 27 partides. Cal dir que en aquest apartat hi ha una més que meritosa Maria Garcia que ha arrissat 2 vegades en 4 partides, és a dir , tot un 50% que és molt en aquesta tipus d’estadística. La classificació no la té en compte per no haver disputat un nombre mínim de partides, però donat el cas, a final de temporada potser fem una excepció.
 • % de centenàries: Àlex Abad amb un 11,1%, amb una centenària en 9 partides. El Dani Bardés i el Moisès Solé n’han aconseguit 2, però en 25 i 27 partides, la qual cosa els abaixa el percentatge a un 8% i un 7,4%, respectivament.
 • Millor centenària: Àlex Abad amb la paraula ENTAULÀS de 141 punts. Molt a tocar hi ha l’Albert Rodríguez amb un TORRÀVEM DE 140 punts.
 • Millor resultat en partida de 3: Àlex Abad amb 393 punts X 3 jugadors = 1179 punts.
 • Millor resultat en partida de 4: Xavier Albons amb 389 punts X 4 jugadors = 1556 punts. (Què bèstia!)
 • Millor partida de 3: Àlex Abad, Albert Vinyes i Isaac Asensio amb un total de 893 punts totals.
 • Millor partida de 4: Albert Rodríguez, Moisès Solé, Dani Bardés i Àlex Abad amb 873 punts totals.

Evidentment, encara queden un parell de mesos de competició i les noms i les posicions, així com mèrits relatius, podem veure’s alterats significativament. Tot dependrà de la perícia dels jugadors i, com no, de la sort. No oblideu que això és un joc!


Actualitzada Lliga CUSCA

Article republicat des de: Mots i Més a Molins, club de Scrabble

Doncs si a la copa hi havia canvi de líder, a la CUSCA també. I no només això, sinó que hem de donar la benvinguda al Joan Andreu, un nou “fitxatge” que ha tingut una estrena molt i molt espectacular. I si no, com li diríeu a estrenar-se amb una SETMANA de 101 punts, la primera centenària?

Dijous 8 de Novembre més. T’hi esperem!