Publicat el DISC 2.7.15

Article republicat des de: Diccionari Informatitzat de l'Scrabble en Català (DISC)

Hem actualitzat el DISC amb alguns errors que hi hem detectat i s’han aplicat les esmenes introduïdes en el DIEC el maig de 2019. Algunes correccions no afecten el joc de l’Scrabble però d’altres generen noves formes que ara es consideren vàlides.

 • els verbs «lligar» i «relligar» ara tenen assignat el model 14 («afegir). Això fa apareixer les formes LLIG i RELLIG, que havien desaparegut.
 • s’han afegit els mots «bevible», «bitcoin», «bo», «capaltard», «deadjectival». «deadverbial», «entesos», «enya», «fet», «homuncle», «lepisma», «nano» i «pàixer».
 • s’ha modificat la grafia del mot «cospinera» (abans «cuspinera»), «diesfenoedre» (abans «disfenoedre»), «diesfenòedre» (abans «disfenòedre), «diesfenoide» (abans «disfenoide») i «ulvöespinel·la» (abans «ulvöspinel·la»).
 • el mot «blaugrana» ara també accepta el plural «blaugranes».

Aviat, els diferents projectes que usen el DISC (WORDERtorn, Apalabrados, Crosswords…) actualitzaran el diccionari a la versió vigent, la 2.7.15. Ara per ara, el validador (VISC), el cercador i l’anagramatitzador ja estan actualitzats.

La versió actual 2.7.15 indica DIEC2, 7a esmena publicada per l’IEC, 15a versió interna. Així, la voluntat és sincronitzar les dues primeres xifres amb el diccionari i esmenes publicades per l’IEC, i la tercera xifra indicarà les correccions internes del DISC (errors d’assignació de model o de programació en la flexió).

Publicat el DISC 2.6.14

Article republicat des de: Diccionari Informatitzat de l'Scrabble en Català (DISC)

Hem actualitzat el DISC amb alguns errors que hi hem detectat. Algunes correccions no afecten al joc de l’Scrabble però d’altres generen noves formes que ara es consideren vàlides. A efectes escrablístics, només un mot deixa de ser vàlid: «milantes», que ara es considera incorrecte. Teniu un recull de les novetats a la pàgina d’arxiu.

Properament, els diferents projectes que usen el DISC actualitzaran el diccionari a la versió vigent, la 2.6.14. Ara per ara, el VISC, el Cercador ja estan actualitzats.

La versió actual 2.6.14 indica DIEC2, 6a esmena publicada per l’IEC, 14a versió interna. Així, la voluntat és sincronitzar les dues primeres xifres amb el diccionari i esmenes publicades per l’IEC, i la tercera xifra indicarà les correccions internes del DISC (errors d’assignació de model o de programació en la flexió).

Publicat el DISC 2.6.13

Article republicat des de: Diccionari Informatitzat de l'Scrabble en Català (DISC)

L’abril passat l’IEC publicà un nou recull d’esmenes del Diccionari de la Llengua Catalana. En aquestes esmenes s’afegien entrades noves i es canvia la grafia de moltes altres. Aplicava també aspectes de la gramàtica publicada el novembre de 2016.

Hem actualitzat el DISC amb les esmenes indicades i també corregim diversos errors. La majoria dels errors no afectaven al joc, però altres generaven formes incorrectes. S’hi han aplicat tots els canvis de la nova ortografia i gran part que la nova gramàtica. Teniu un recull de les novetats a la pàgina d’arxiu.

Properament, els diferents projectes que usen el DISC actualitzaran el diccionari a la versió vigent, la 2.6.13. Ara per ara, el VISC i el Cercador i el WORdERtorn. També hem actualitzat la secció de material d’estudi.

La versió actual 2.6.13 indica DIEC2, 6a esmena publicada per l’IEC, 13a versió interna. Així, la voluntat és sincronitzar les dues primeres xifres amb el diccionari i esmenes publicades per l’IEC, i la tercera xifra indicarà les correccions internes del DISC (errors d’assignació de model o de programació en la flexió).

Publicat el DISC 2.5.12

Article republicat des de: Diccionari Informatitzat de l'Scrabble en Català (DISC)

Durant el mes de juliol, l’IEC publicà un nou recull d’esmenes del Diccicionari de la Llengua Catalana (el DIEC2). Esperàvem la publicació d’aquestes esmenes feia mesos.

Ja hem actualitzat el DISC amb les esmenes indicades i també corregim diversos errors. La majoria dels errors no afectaven al joc, però altres generaven formes incorrectes. Teniu un recull de les novetats a la pàgina d’arxiu.

Properament, els diferents projectes que usen el DISC actualitzaran el diccionari a la versió vigent, la 2.5.12. Ara per ara, el VISC i el Cercador ja es troben actualitzats.

Seguint amb la numeració emprada al DISC. La versió actual 2.5.12 indica DIEC2, cinquena esmena publicada, dotzena versió interna. Així, la voluntat és sincronitzar les dues primeres xifres amb el diccionari i esmenes publicades per l’IEC, i la tercera xifra indicarà les correccions internes del DISC (errors d’assignació de model o de programació en la flexió).

DISC 2.4.9 publicat

Article republicat des de: Diccionari Informatitzat de l'Scrabble en Català (DISC)

Dimecres passat l’IEC va publicar un nou recull d’esmenes del Diccicionari de la Llengua Catalana (el DIEC2). Esperàvem la publicació d’aquestes esmenes feia mesos.

Ja hem actualitzat el DISC amb les esmenes indicades i també corregim un error detectat en la flexió dels mots aguts acabats en -x de la versió anterior. Teniu un recull de les novetats a la pàgina d’arxiu o en aquest excel·lent article del MimaM.

Properament, els diferents projectes que usen el DISC actualitzaran el diccionari a la versió vigent, la 2.4.9.

Com a curiositat, apliquem un nou sistema en la numeració de versions del DISC. La versió actual 2.4.9 indica DIEC2, quarta esmena publicada, novena versió interna. Així, la voluntat és sincronitzar les dues primeres xifres amb el diccionari i esmenes publicades per l’IEC, i la tercera xifra indicarà les correccions internes del DISC (errors d’assignació de model o de programació).

VISC 2.0.7

Article republicat des de: Diccionari Informatitzat de l'Scrabble en Català (DISC)

Juntament amb el DISC 2.0.7, amb un parell de dies de separació, presentem una nova eina. El Validador Informatizat de l’Scrabble en Català, el VISC.

El VISC és un formulari dissenyat específicament per a validar mots en una partida que tingui el DISC com a diccionari arbitral. Empra el motor del WORDERtorn, programat per Isaac Roca. Entre les seves característiques principals, podem indicar:

 • Podeu validar diversos mots simultàniament. Si almenys un mot no es troba al DISC, el resultat de la validació/impugnació serà negatiu.
 • El resulat s’indica amb un codi de colors: el verd indica que tots les mots són vàlids. El vermell indica que almenys un mot és incorrecte.
 • Els mots impugnats al VISC aparixen al resultat de la validació. Això és un doble filtre que permet detectar possibles errors tipogràfics en la introducció dels mots.
 • Passat uns segons, el resultat de la impugnació desapareix automàticament. Això és útil en entorn compartits, on no és desitjable donar informació a qui vingui darrere.
 • La versió del DISC en ús sempre és visible, actualment és la 2.0.7.
 • Podeu fer-lo servir sense connexió a internet. Només heu de desar la pàgina del VISC amb el vostre navegador (en el Firefox, Fitxer-> Anomena i desa la pàgina…, o Ctrl+S) i podreu seguir usant-lo.
 • No distingeix la caixa de les lletres. Això és, no distingeix entre majúscules i minúscules.
 • S’ignoren la majoria de diacrítics.
 • Podeu introduir el punt volat de múltiples formes: L·L, L.L, L-LĿL o L•L. Qualsevol d’aquests caràcters, entre dues eles, es considerarà un punt volat. Això permet emprar el VISC des de qualsevol plataforma i sistema operatiu.
 • La QU sempre ha de dur la U incorporada. Heu d’escriure el mot QUEIXAL complert, amb 7 caràcters. Internament el VISC la tractarà com un mot de 6 fitxes.

En referència a la implementació del DISC 2.0.7, gairebé ja està finalitzada. La majoria de projectes i eines ja l’han adoptat i els que manquen ho faran els propers dies.

Centenari del naixement d’Avel·lí Artís-Gener, Tísner

Aquest 2012 s’escau, el dia 28 de maig, el centenari del naixement a Barcelona d’Avel·lí Artís-Gener, Tísner, escriptor i activista literari infatigable. La seva multiplicitat d’interessos i activitats en van fer un personatge difícil de classificar: novel.lista, periodista, ninotaire, escenògraf, traductor, enigmista, director artístic de publicitat, corrector de català, pintor, home de compromís polític i encara moltes coses més.

Per commemorar aquest centenari la Institució de les Lletres Catalanes ha impulsat l’organització de diferents accions:

L’scrabble en català

Partida simultània d’Scrabble

Palau Moja (Carrer Portaferrissa, 1)

27 de maig de 2012, de 10 a 13h

Tísner no només va ser un jugador empedreït d’Scrabble, sinó també un dels artífexs de la versió catalana d’aquest joc de paraules. Per retre-li homenatge, alguns jugadors protagonitzen una partida en memòria seva.

Amb Oriol Comas, Màrius Serra i Miquel Sesé (organitzadors) i jugadors d’Scrabble.

Records a la premsa

Dilluns dia 28 de maig, data del naixement de Tísner, acció sorpresa a l’Ara, El País, El Periodico, El Punt Avui, La Vanguardia.

Coordina: Màrius Serra.

Escriure en temps difícils

Exposició itinerant dedicada a Tísner, Calders, Sales i Ferrater Mora.

Cicle de conferències i lectures “Escriure en temps difícils

Quatre sessions d’iniciació a la lectura i tria de textos de Tísner, Calders, Sales i Ferrate Mora.

Impulsat per la ILC i organitzat amb l’Ateneu Barcelonès.

Dimarts, 3 de juliol de 2012, a les 19h

Vida i obra d’Avel·lí Artís-Gener, per Joaquim Carbó. Posterior lectura de fragments de l’obra d’Avel·í Artís-Gener.

Verbs amb fitxa cara, la Ç

Avui publiquem la 4a entrega de la sèrie de verbs amb fitxa cara. Tot seguit teniu els 119 verbs que tenen la ce trencada a l’infinitiu.

 1. abalançar-se
 2. abonançar
 3. abraçallar
 4. abraçar
 5. acaçar
 6. aciençar
 7. acunçar
 8. acurçar
 9. adreçar
 10. afaiçonar
 11. afermançar
 12. agençar
 13. ajaçar
 14. alçapremar
 15. alçar
 16. alçurar-se
 17. alliçonar
 18. amaçar
 19. amenaçar
 20. amigrançar
 21. amistançar-se
 22. aparençar
 23. apeçonar
 24. apedaçar
 25. aplaçar
 26. aplançonar
 27. arromançar
 28. atraçar
 29. autofinançar
 30. avançar
 31. avençar
 32. avinençar-se
 33. balançar
 34. boçar
 35. cabeçar
 36. caçar
 37. calçar
 38. cançonejar
 39. capalçar
 40. capçar
 41. colltorçar
 42. començar
 43. conglaçar
 44. contorçar-se
 45. contrabalançar
 46. coresforçar-se
 47. corglaçar
 48. desagençar
 49. desamistançar
 50. desarçonar
 51. desavençar
 52. descalçar
 53. desemboçar
 54. desendreçar
 55. desenllaçar
 56. desesperançar
 57. desfaiçonar
 58. desglaçar
 59. desllaçar
 60. desparençar
 61. desplaçar
 62. destorçar
 63. dreçar
 64. embalçar
 65. emboçar
 66. empeçolar
 67. emplaçar
 68. enarçar
 69. encalçar
 70. encapçalar
 71. endreçar
 72. enllaçar
 73. enlliçar
 74. entrellaçar
 75. eriçar
 76. eriçonar
 77. esbalçar
 78. escapçar
 79. escorçar
 80. escunçar-se
 81. escurçar
 82. esforçar-se
 83. esmerçar
 84. espedaçar
 85. esperançar
 86. espinçar
 87. espuçar
 88. esquinçar
 89. esvinçar
 90. exalçar
 91. fiançar
 92. finançar
 93. forallançar
 94. forçar
 95. glaçar
 96. llaçar
 97. llançar
 98. llençar
 99. maçolar
 100. maçonar
 101. mitjançar
 102. percaçar
 103. pinçar
 104. plaçar
 105. realçar
 106. recalçar
 107. recomençar
 108. redreçar
 109. reemplaçar
 110. reesmerçar
 111. reforçar
 112. rellançar
 113. retorçar
 114. sangglaçar
 115. sobrealçar
 116. solaçar
 117. terçar
 118. torçar
 119. traçar

Com sempre, tingueu en compte que aquest llistat està basat en el DIEC2, no pas en el DOSC, per tant poden haver-hi diferències.

Verbs amb fitxa cara, la H

Aquí teniu la 3a entrega de la sèrie de verbs amb fitxa cara, avui la lletra hac. Un llistat de 92 verbs amb una característica comuna, tots contenen la lletra H a l’infinitiu.

 1. adherir
 2. alcoholitzar
 3. anhelar
 4. anihilar
 5. aprehendre
 6. cohabitar
 7. cohesionar
 8. cohibir
 9. cohobar
 10. cohonestar
 11. conhortar
 12. desadherir
 13. desconhortar
 14. deshabitar
 15. deshabituar
 16. desharmonitzar
 17. desherbar
 18. desheretar
 19. deshidratar
 20. deshidrogenar
 21. deshipotecar
 22. deshonestar
 23. deshonorar
 24. deshonrar
 25. deshumanitzar
 26. desinhibir
 27. enherbar
 28. exhalar
 29. exhaurir
 30. exhibir
 31. exhortar
 32. exhumar
 33. habilitar
 34. habitar
 35. habituar
 36. hajar
 37. halar
 38. handicapar
 39. harmonitzar
 40. haver
 41. hebraïtzar
 42. hel·lenitzar
 43. hemodialitzar
 44. herbassejar
 45. herbejar
 46. herboritzar
 47. heretar
 48. herniar
 49. hesitar
 50. heterodinar
 51. hibernar
 52. hibridar
 53. hidratar
 54. hidrogenar
 55. hidrolitzar
 56. higienitzar
 57. hipertrofiar
 58. hipnotitzar
 59. hipotecarh
 60. hispanitzar
 61. hissar
 62. historiar
 63. hivernar
 64. homenatjar
 65. homenejar
 66. homogeneïtzar
 67. homologar
 68. honorar
 69. honorificar
 70. honrar
 71. horripilar
 72. horroritzar
 73. hospitalejar
 74. hospitalitzar
 75. hostatjar
 76. hostejar
 77. hostilitzar
 78. humanitzar
 79. humectar
 80. humiliar
 81. humitejar
 82. inhabilitar
 83. inhalar
 84. inhibir
 85. inhumar
 86. prohibir
 87. redhibir
 88. rehabilitar
 89. rehidratar
 90. subhastar
 91. transhumar
 92. vehicular

Com sempre, tingueu en compte que aquest llistat està basat en el DIEC2, no pas en el DOSC, per tant poden haver-hi diferències.

Verbs amb fitxa cara, la L·L

Seguim amb la sèrie de verbs amb fitxa cara. Avui, verbs amb ela geminada a l’infinitiu. En tenim només 89, fàcils d’aprendre i molt útils per poder col·locar una fitxa que a vegades ens complica el faristol.

 1. acaramel·lar
 2. afal·lerar-se
 3. al·legar
 4. al·legoritzar
 5. al·literar
 6. al·lotejar
 7. al·lucinar
 8. al·ludir
 9. anul·lar
 10. apel·lar
 11. atxul·lar
 12. cal·ligrafiar
 13. cancel·lar
 14. caramel·litzar
 15. cavil·lar
 16. circumval·lar
 17. codicil·lar
 18. col·laborar
 19. col·lacionar
 20. col·lapsar
 21. col·leccionar
 22. col·lectar
 23. col·lectivitzar
 24. col·legiar
 25. col·legir
 26. col·lidir
 27. col·ligar
 28. col·limar
 29. col·locar
 30. col·ludir
 31. compel·lir
 32. constel·lar
 33. copel·lar
 34. cristal·litzar
 35. debel·lar
 36. descol·locar
 37. desempal·liar
 38. desil·lusionar
 39. destil·lar
 40. empal·liar
 41. empal·lidir
 42. encaramel·lar
 43. escintil·lar
 44. excel·lir
 45. expel·lir
 46. flagel·lar
 47. hel·lenitzar
 48. il·legalitzar
 49. il·luminar
 50. il·lusionar
 51. il·lustrar
 52. impel·lir
 53. instal·lar
 54. instil·lar
 55. interpel·lar
 56. intranquil·litzar
 57. mal·leabilitzar
 58. mel·lificar
 59. metal·lar
 60. metal·litzar
 61. mol·lificar
 62. novel·lar
 63. oscil·lar
 64. pal·liar
 65. parcel·lar
 66. pol·linitzar
 67. pol·luir
 68. postil·lar
 69. preexcel·lir
 70. propel·lir
 71. protocol·litzar
 72. pul·lular
 73. rebel·lar-se
 74. recol·lectar
 75. recristal·litzar
 76. refocil·lar
 77. reinstal·lar
 78. repel·lir
 79. repul·lular
 80. revel·lir
 81. sigil·lar
 82. sil·labejar
 83. sil·logitzar
 84. sol·licitar
 85. taral·larejar
 86. taral·lejar
 87. titil·lar
 88. tranquil·litzar
 89. vacil·lar

Com sempre, tingueu en compte que aquest llistat està basat en el DIEC2, no pas en el DOSC, per tant poden haver-hi diferències.