Publicat el DISC 2.7.15

Article republicat des de: Diccionari Informatitzat de l'Scrabble en Català (DISC)

Hem actualitzat el DISC amb alguns errors que hi hem detectat i s’han aplicat les esmenes introduïdes en el DIEC el maig de 2019. Algunes correccions no afecten el joc de l’Scrabble però d’altres generen noves formes que ara es consideren vàlides.

 • els verbs «lligar» i «relligar» ara tenen assignat el model 14 («afegir). Això fa apareixer les formes LLIG i RELLIG, que havien desaparegut.
 • s’han afegit els mots «bevible», «bitcoin», «bo», «capaltard», «deadjectival». «deadverbial», «entesos», «enya», «fet», «homuncle», «lepisma», «nano» i «pàixer».
 • s’ha modificat la grafia del mot «cospinera» (abans «cuspinera»), «diesfenoedre» (abans «disfenoedre»), «diesfenòedre» (abans «disfenòedre), «diesfenoide» (abans «disfenoide») i «ulvöespinel·la» (abans «ulvöspinel·la»).
 • el mot «blaugrana» ara també accepta el plural «blaugranes».

Aviat, els diferents projectes que usen el DISC (WORDERtorn, Apalabrados, Crosswords…) actualitzaran el diccionari a la versió vigent, la 2.7.15. Ara per ara, el validador (VISC), el cercador i l’anagramatitzador ja estan actualitzats.

La versió actual 2.7.15 indica DIEC2, 7a esmena publicada per l’IEC, 15a versió interna. Així, la voluntat és sincronitzar les dues primeres xifres amb el diccionari i esmenes publicades per l’IEC, i la tercera xifra indicarà les correccions internes del DISC (errors d’assignació de model o de programació en la flexió).

Publicat el DISC 2.6.14

Article republicat des de: Diccionari Informatitzat de l'Scrabble en Català (DISC)

Hem actualitzat el DISC amb alguns errors que hi hem detectat. Algunes correccions no afecten al joc de l’Scrabble però d’altres generen noves formes que ara es consideren vàlides. A efectes escrablístics, només un mot deixa de ser vàlid: «milantes», que ara es considera incorrecte. Teniu un recull de les novetats a la pàgina d’arxiu.

Properament, els diferents projectes que usen el DISC actualitzaran el diccionari a la versió vigent, la 2.6.14. Ara per ara, el VISC, el Cercador ja estan actualitzats.

La versió actual 2.6.14 indica DIEC2, 6a esmena publicada per l’IEC, 14a versió interna. Així, la voluntat és sincronitzar les dues primeres xifres amb el diccionari i esmenes publicades per l’IEC, i la tercera xifra indicarà les correccions internes del DISC (errors d’assignació de model o de programació en la flexió).

Millores del web nou

Article republicat des de: Diccionari Informatitzat de l'Scrabble en Català (DISC)

A més del canvi d’adreça i aspecte visual, aquest web nou també ha portat, i portarà, millores. La principal? el VISC ja és operatiu de nou. Recordeu també que sempre podeu fer servir el WORdERtorn, amb les mateixes funcionalitats que el VISC.

Altres millores i noves característiques les publicarem aviat, us n’informarem.

Anagramador DOCS

Article republicat des de: Club Scrabble Eivissa

Es posa a la disposició de la comunitat escrablaire una nova eina de gran utilitat: l’Anagramador. L’Anagramador AnaDOCS ofereix dues possibilitats de cerca: totes les combinacions vàlides d’un conjunt de lletres (fitxes) entre 2 i 15 del Diccionari Oficial Català de Scrabble, així com els anagrames que s’obtenen en afegir-hi una altra lletra (Anagramador + 1).
http://www.fiscrabble.cat/2012/11/anagramador-docs/


Introdueix de 2 a 15 lletres i troba'n tots els anagrames (i també + 1 lletra), segons el Diccionari Oficial Català de Scrabble!
Les lletres es poden escriure amb o sense accents, en minúscules o majúscules. En comptes del punt volat, es pot fer servir també el punt normal. Les lletres dels dígrafs QU i NYs'han d'escriure seguides.

VISC 2.0.7

Article republicat des de: Diccionari Informatitzat de l'Scrabble en Català (DISC)

Juntament amb el DISC 2.0.7, amb un parell de dies de separació, presentem una nova eina. El Validador Informatizat de l’Scrabble en Català, el VISC.

El VISC és un formulari dissenyat específicament per a validar mots en una partida que tingui el DISC com a diccionari arbitral. Empra el motor del WORDERtorn, programat per Isaac Roca. Entre les seves característiques principals, podem indicar:

 • Podeu validar diversos mots simultàniament. Si almenys un mot no es troba al DISC, el resultat de la validació/impugnació serà negatiu.
 • El resulat s’indica amb un codi de colors: el verd indica que tots les mots són vàlids. El vermell indica que almenys un mot és incorrecte.
 • Els mots impugnats al VISC aparixen al resultat de la validació. Això és un doble filtre que permet detectar possibles errors tipogràfics en la introducció dels mots.
 • Passat uns segons, el resultat de la impugnació desapareix automàticament. Això és útil en entorn compartits, on no és desitjable donar informació a qui vingui darrere.
 • La versió del DISC en ús sempre és visible, actualment és la 2.0.7.
 • Podeu fer-lo servir sense connexió a internet. Només heu de desar la pàgina del VISC amb el vostre navegador (en el Firefox, Fitxer-> Anomena i desa la pàgina…, o Ctrl+S) i podreu seguir usant-lo.
 • No distingeix la caixa de les lletres. Això és, no distingeix entre majúscules i minúscules.
 • S’ignoren la majoria de diacrítics.
 • Podeu introduir el punt volat de múltiples formes: L·L, L.L, L-LĿL o L•L. Qualsevol d’aquests caràcters, entre dues eles, es considerarà un punt volat. Això permet emprar el VISC des de qualsevol plataforma i sistema operatiu.
 • La QU sempre ha de dur la U incorporada. Heu d’escriure el mot QUEIXAL complert, amb 7 caràcters. Internament el VISC la tractarà com un mot de 6 fitxes.

En referència a la implementació del DISC 2.0.7, gairebé ja està finalitzada. La majoria de projectes i eines ja l’han adoptat i els que manquen ho faran els propers dies.

Una nova eina informàtica: el Quackle, ara en català

Article republicat des de: Club Scrabble Manresa

El Marc Vigo ens ha fet arribar un correu on ens informa que ja es pot utilitzar una versió adaptada del programa Quackle per a jugar a Scrabble en català, gràcies al Joan Montané i al mateix Marc Vigo.

El Quackle és un programari lliure que juga a l’Scrabble de forma intel·ligent, i que permet jugar sol, contra l’ordinador, buscar la millor jugada per a un faristol determinat,… El mateix lloc web de Quackle pregona: “El joc lliure de paraules encreuades, intel·ligència artificial, i eina d’anàlisi que rivalitza amb els millors jugadors del món”. Pels que vau assistir al 3r Mundial, és el programa que es va emprar per a la duplicada de desempat prèvia a la final.

Això sí, el programa és una mica complex i és en anglès, per tant haureu de dominar una mica l’idioma i l’entorn informàtic per entendre-us-hi bé. L’adaptació al català utilitza com a diccionari el DANOSC, i malgrat ser un llistat provisional, és prou complet i fa d’aquesta adaptació una eina de joc i d’entrenament més que interessant.

Les instruccions per descarregar-lo i instal·lar-lo les trobareu a l’adreça http://montane.cat/danosc/quackle/quackle.html.

Gràcies, Joan i Marc!

Ja podeu jugar per internet: el Wabble

Article republicat des de: Club Scrabble Manresa

Ens plau informar-vos que al web www.wabble.org ja podeu gaudir del vostre joc preferit. El Wabble és una pàgina web per jugar a l’Scrabble entre persones (no hi ha robots). Així, si aconseguiu trobar algun altre català perdut per allà, podreu fer una partideta.

Que se sàpiga és l’únic web disponible, de moment, per poder jugar a l’Scrabble en català. El sistema és gratuït i no cal registrar-s’hi ni donar cap dada privada. Els poliglotes també podeu jugar en anglès, alemany i italià.

El diccionari de paraules emprat no és el DOSC, car no hi ha versió digitalitzada de lliure disposició del mateix, sinó el DANOSC (Diccionari Alternatiu No Oficial de l’Scrabble en Català), una llista de paraules d’entrenament basada en el DIEC2 i alguns mots del DOSC d’ús habitual. El DANOSC admet la majoria de formes verbals d’àmbit dialectal.

Per altra banda, si algú de vosaltres té un dispositiu Palm o WindowsMobile (PocketPC), s’està finalitzant l’adaptació de l’xwords, qualsevol que hi estigui interessat pot posar-se en contacte amb nosaltres.

La pàgina de classificacions ja torna a rutllar

Article republicat des de: Club Scrabble Manresa

Durant les darreres setmanes, com molt ja heu observat -i advertit-, la pàgina on habitualment es mostren els resultats de la lliga CUSCA no ha funcionat correctament. Això s’ha degut a alguns canvis d’ubicació que s’han dut a terme a la Universitat Pompeu Fabra (a qui pertany el servidor), i a tasques de reprogramació diverses, sobre les quals ens ha anat informant el Lluís d’Yzaguirre, responsable del seu funcionament.

També a causa d’aquestes modificacions l’adreça que habitualment utilitzàvem per accedir als resultats s’ha vist afectada, de manera que durant uns dies els enllaços des de la web del Club Scrabble Manresa es redirigien a una pàgina d’avís.

Bé, tots aquests contratemps ja han estat solventats, així que ja us podem comunicar que podeu veure de nou els resultats actualitzats amb tota normalitat. Per a l’accés directe, ho podeu fer a través de l’adreça

http://rc51.upf.es/cgi-bin/miralq.cgi?directori=manresa/2008-2009&control=portada , i si no, ho podeu seguir veient com sempre a través de l’enllaç de la secció competicions.

Estrenem nova adreça web

Article republicat des de: Club Scrabble Manresa

Després de més de mig any sense web, degut a problemes tècnics amb l’anterior proveidor gratuït, al Club Scrabble Manresa finalment hem pogut fer una passa més i hem passat a formar part de la comunitat internàutica catalana com a membres de ple dret. Així que, a partir d’ara, la nostra adreça oficial és www.clubscrabblemanresa.cat . Ja no us trobareu més publicitat, ni caigudes del servidor, ni connexions lentes… només SCRABBLE!

Des que ens vàrem quedar sense pàgina web, hem acabat una competició de Lliga, n’hem jugat una de Copa, hem jugat la Copa Tísner, hem fet una duplicada,… i fins i tot un dinar amb lliurament de guardons inclòs. Ara ja podreu consultar de nou la informació actualitzada sobre totes aquestes activitats (si més no, de la Lliga i la Copa) a través d’aquesta nova adreça. Visiteu-nos!

La nova web del Club Scrabble Manresa

Article republicat des de: Club Scrabble Manresa

Tampoc no ens volem descuidar de donar-vos la benvinguda a aquesta nova pàgina del Club que tot just estrenem. Aquí trobareu tota la informació que sapiguem donar-vos sobre nosaltres, sobre les nostres activitats i competicions, i sobre el món de l’Scrabble en general.

Per descomptat que també intentarem recollir tots els vostres suggeriments pel què fa als continguts i a les activitats del Club, i també acceptarem de bon grat tota col·laboració que ens vulgueu proposar.

Tant aquesta pàgina com el Club es gestionen i mantenen de forma totalment voluntària i desinteressada gràcies a la col·laboració de tots els membres, per tant disculpeu si mai l’actualització resulta una mica irregular. Per part nostra, però, us assegurem que ens hem fet tots els bons propòsits…