5è Obert dels Països Catalans

Article republicat des de: Club Scrabble Manresa

Cartell 5è Obert dels Països CatalansBenvolguts i benvolgudes,

estem molt contents de poder-vos oferir, altra vegada, una nova edició del nostre torneig més particiatiu. El proper 23 de novembre, a partir de 2/4 de 10, us esperem a tots al 5è Obert dels Països Catalans de Scrabble en Català.

Tornem a la nostra ciutat, Manresa. Enguany s’hi celebra la Nit de Santa Llúcia i, amb la col·laboració Òmnium Cultural, el nostre campionat forma part de les activitats organitzades al voltant dels premis literaris.

El diccionari arbitral serà el Diccionari de la Llengua Catalana, de l’Institut d’Estudis Catalans, 2a edició (DIEC2).

També teniu la possibilitat d’inscriure-vos només a les partides del matí, o només a les de la tarda, entenem que així afavorim la participació de jugadors novells.

El format serà l’habitual, suís a 6 rondes. Podeu consultar les bases completes al web dedicat del torneig, o formalitzar-ne la inscripció. Us informem que les places són limitades i en reservarem per a jugadors locals. Regularment, actualitzarem la llista d’inscrits.

Així doncs, us convidem a presentar-vos un torneig atractiu per als jugadors de tot el territori.

Manresa acollirà la 63a Nit de Santa Llúcia

Una vintena d’actes precediran la celebració de la Nit de Santa Llúcia 2013, que es farà a la capital del Bages el proper 13 de desembre, al teatre Kursaal. La Nit de Santa Llúcia, la festa literària en llengua catalana amb més veterania i prestigi del país que enguany arriba a la 63a edició, és un dels actes més rellevants que organitza Òmnium Cultural i inclou el lliurament de premis destacats com el Premi Sant Jordi de novel·la, el Premi Carles Riba de poesia i el Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions, entre d’altres.

5è Mundial de Scrabble en català

Article republicat des de: Club Scrabble Manresa

Dissabte i diumenge passats es va disputar el 5è Mundial de Scrabble en Català, a Mataró. Fou un cap de setmana d’una activitat escrablística molt intensa. Prop de 60 jugadors i un escenari preciós, la Biblioteca Antoni Comas,  l’antic escorxador de Mataró. Molta il·lusió, velles i noves coneixences i, sobretot, moltes ganes de gaudir de la llengua remenant fitxes al faristol. Teniu tots els resultats i alguna fotografia al web del campionat.

Josep M. Martí --- Marc Vigo --- Miquel Sesé

d’esquerra a dreta: Josep M. Martí (subcampió), Marc Vigo (campió) i Miquel Sesé (3r classificat)

Finalitzades les 10 rondes, el nou campió mundial, després d’una partida final d’infart amb el 3r classificat, Miquel Sesé, és en Marc Vigo. Es trenca així el binomi Sesé-Manchado imperant en els 4 mundials anteriors i ens emplacen al següent mundial per poder desfer l’empat a dos mundials guanyats entre aquests dos excel·lents jugadors.

Valentí Rossell --- Ramon Torres --- Rosa Riera --- Eric Olmedo --- Javier Larrañaga --- Joan Montané --- Muntsa Clotet --- Marga Colillas

d’esquerra a dreta: Valentí Rossell, Ramon Torres, Rosa Riera, Eric Olmedo, Javier Larrañaga, Joan Montané, Muntsa Clotet i Marga Colillas

Com podeu comprovar, el nostre club tingué una magnífica representació, i no només pel nombre de jugadors.

Hem de destacar l’actuació d’en Valentí Rossell, 6è classificat i, especialment, la d’en Ramon Torres, que, amb una 4a posició, ha assolit la millor classificació d’un jugador manresà en tota la història dels campionats mundial.

Ramon Torres --- Valentí Rossell

d’esquerra a dreta: Ramon Torres (4t classificat) i Valentí Rossell (6è classificat)

Fem referència també als guanyadors d’altres premis,

 • millor debutant en un mundial, Salvador Batlle,
 • millor jugador sub1000 Albert Rico
 • màxima puntuació en un partida, Josep M. Martí, amb 720 punts.
 • màxima puntuació amb L·L, Lluís parera, amb AL·LÈRGENA, 113 punts.

Ens fem ressó també de l’anunci de la UF que l’any vinent hi haurà el 6è Mundial de Scrabble en Català, així doncs, la periodicitat d’aquest campionat esdevindrà anual.

Finalment, volem fer referència també a l’altre torneig que es va disputar en les mateixes dates, el V Campionat Mundial de Scrabble en Català, a Eivissa, guanyat per Octavian Mocanu amb un domini incontestable. Teniu tota la informació disponible al web del Club Scrabble Eivissa

 

 

Josep M. Martí guanya el 4t Obert dels Països Catalans

Article republicat des de: Club Scrabble Manresa

A Calaf fa fred al desembre, i ahir era 1 de desembre. De seguida, però,  els 31 jugadors que iniciaven el torneig van trencar el gel, tot remenant fitxes al faristol. En les rondes finals vam arribar a necessitar 16 taules de joc i durant tot el torneig van participar 35 jugadors, tot un èxit de participació que ajuda a difondre el joc i la llengua.

Volem agrair la col·laboració de l’Ajuntament de Calaf, la Unió Calafina i les empreses locals que han fet possible que, aquest any sí, poguéssim organitzar el nostre Obert més participatiu.

Després de les 6 rondes estipulades, el guanyador del 4t Obert dels Països Catalans ha estat Josep M. Martí, de la Unió Faristolaire, el 2n classificat el jugador manresanocalafí Ramon Torres, i en 3a. posició el barceloní Miquel Sesé.

També van obtenir reconeixement en Lluís de Yzaguirre pel mot més valuós EQIPARAT, 118 punts i M. Lluïsa Penelas per la partida amb més puntuació 574 punts. L’obsequi a la millor jugadora local va ser per Montserrat Isern. El reconeixement a la jugadora novella Teresa Brescó, per acabar anagramatitzant per primera vegada en un torneig, tot i no havent-se desplaçat a Calaf per jugar.

Teniu tots els resultats a la pàgina corresponent, i també un recull fotogràfic.

Des d’aquí la nostra enhorabona als premiats i agraïment a tots els participants. Desitgem que l’any vinent tornem a retrobar-nos amb tauler per gaudir de la llengua i el joc.

4t Obert dels Països Catalans

Article republicat des de: Club Scrabble Manresa

Cartell del 4t Obert dels PPCCBenvolguts i benvolgudes,

enguany estem molt contents de poder-vos oferir, altra vegada, el nostre obert més participatiu. El proper 1 de desembre, a partir de 2/4 de 10, us esperem a tots al 4t Obert dels Països Catalans de Scrabble en Català, que us oferim amb moltes novetats.

Per primera vegada en la història del nostre obert, canviem de municipi. Aquesta edició la farem el torneig a Calaf, al Casino de la Unió Calafina.

En aquesta edició, el diccionari arbitral serà el Diccionari de la Llengua Catalana, de l’Institut d’Estudis Catalans, 2a edició (DIEC2).

També teniu la possibilitat d’inscriure-vos només a les partides del matí, o només a les de la tarda, entenem que així afavorim la participació de jugadors novells.

El format serà l’habitual, suís a 6 rondes. Podeu consultar les bases completes al web dedicat del torneig, o formalitzar-ne la inscripció. Us informem que les places són limitades i en reservarem per a jugadors locals. Regularment, actualitzarem la llista d’inscrits.

Així doncs, desitgem presentar-vos un torneig atractiu per als jugadors i jugadores de tot el territori, un cop més, us animeu a reunir-vos amb nosaltres al voltant d’uns quants taulers i faristols, en aquesta nova festa del joc i de la llengua.

Carta oberta a la FISC

Article republicat des de: Club Scrabble Manresa

Manresa, 24 d’octubre de 2012

Des del Club Scrabble Manresa, un dels tres clubs fundadors de la FISC, celebrem la incorporació a la federació del Club Scrabble Eïvissa. També valorem molt positivament tota la dedicació de la junta actual de la federació, reconeixem moltes hores d’esforços. Tot i això, hi ha aspectes que no trobem tan positius.

Exposem:

 • que durant els darrers 3 anys s’ha imposat el corró democràtic de 2 vots a 1 dins la federació, fet absolutament legal i democràtic, però que no deixa de tenir els seus efectes negatius;
 • que algunes de les decisions preses durant aquests 3 anys no s’adiuen amb l’esperit i intencions que teníem a Manresa respecte la comunitat escrablística catalana quan vam fundar la federació, com hem manifestat reiteradament a les diferents reunions i assemblees;
 • que el model de gestió del diccionari, més enllà del corpus triat, no s’ha exposat mai amb claredat, segons la nostra opinió. Ni els criteris lexicogràfics emprats, ni la seva possible gestió comercial. Tot haver-ho sol·licitat en junta i en assemblea, no tenim clar si el diccionari oficial designat per la federació és de la FISC, del seu president o d’un tercer extern a la mateixa. Considerem que s’ha prioritzat el control i imposició d’un lemari determinat abans que cercar un consens o consultar a tots els jugadors, com vam proposar des de Manresa;
 • la coincidència de dos actes escrablístics en la mateixa data, el 2 de juny de 2012, un fet que no havia ocorregut mai fins ara, opinem que no ha tingut un tractament adient per part de la federació;
 • que mai no s’han exposat ni debatut, tot i les peticions fetes, la relació de la federació i dels membres de la seva junta, amb les activitats extrafederatives (com per exemple, les activitats escolars), fet que pot interpretar-se com un conflicte d’interessos encobert;
 • i, finalment, que considerem que el model uniformitzador i oficialitzador de la junta actual, que essencialment prové del criteri de només 2 clubs, dificulta enormement l’adhesió dels clubs anteriors a l’existència de la pròpia federació, ignora el criteri del club manresà i separa, innecessàriament, la comunitat escrablística catalana en dos blocs: la oficial i la no oficial.

Donats els punts anteriors, sol·licitem que la federació:

 • esdevingui un punt d’unió, i no pas d’exclusió, de tots els jugadors que gaudim remenant fitxes al faristol en la nostra llengua;
 • busqui el consens en les seves decisions, i no imposi el corró democràtic en una federació formada, ara, per 4 clubs membres;
 • comuniqui de forma pública i amb claredat, diversos aspectes de l’anomenat DOCSEL. Per exemple, qui n’és el propietari, si és una eina pròpia o externa a la federació, qui en fa la gestió i amb quins criteris lexicogràfics s’han interpretat els corpus seleccionats;
 • proporcioni eines de consulta i estudi del DOCSEL que no requereixin l’accés a internet. Així com també el seu ús informatitzat.
 • accepti la possibilitat de jugar campionats oficials amb altres diccionaris, com per exemple el DIEC, o el DOSC. La realitat és que en català, per motius diversos, es fan servir diversos diccionaris arbitrals. De la mateixa forma que hi ha comunitats escrablístiques que només tenen un diccionari, n’hi ha d’altres que en fan servir més d’un. Per exemple, els anglòfons a l’Amèrica del Nord en tenen 3, de diccionaris oficials;
 • faci difusió i doni suport, en la mesura de les seves possibilitats, a tot l’escrable en català, oficial o no. Això inclouria, per exemple, computar-ne els tornejos al rànquing, com ha sigut habitual durant molts anys, tot reconeixent la feina d’altri en la promoció de l’escrable;
 • i, finalment, prioritzi a allò que uneix els jugadors, la llengua i el joc, en comptes d’allò que ens divideix, els aspectes formals i organitzatius.

Comprenem que la federació, legítima i democràticament, pot no compartir ni acceptar els punts sol·licitats. Com no pot ser d’altra manera, des del Club Scrable Manresa respectarem la seva decisió i, com a club de ple dret de la federació, actuarem conseqüentment i abandonarem la condició de membre de la FISC.

Atentament,

Joan Montané i Camacho
Montserrat Clotet i Massana
Ramon Torres i Àlvarez
Eric Olmedo i Martinez

Després de les vacances, us esperem de nou

Article republicat des de: Club Scrabble Manresa

Molts de nosaltres en trobem immersos en les vacances d’estiu. Gaudiu-ne!!!

Si trobeu a mancar els companys i les partides del nostre joc lingüístic favorit, no patiu, us informem de dues notícies que us faran passar millor aquesta època d’esbarjo i gelats.

Us recordem que teniu una alternativa internàutica, el Wabble, per fer lleugera la manca de partides. Fa 2 dies el Wabble s’ha actualitzat a la versió 2.0. Entre altres millores, ara podeu arrossegar i remenar les fitxes amb més facilitat i anunciar les partides a les xarxes socials Facebook i Twitter. També podeu consultar les classificacions de paraules o partides amb més puntuació i s’ha estilitzat l’aspecte gràfic general del web. Com sempre, al Wabble no cal que us registreu per jugar i podeu fer-ho en català, anglès, alemany, gal·lès i turc!!!

Cartell del 7è. Torneig Festa Major
I per a tenir un objectiu al final de l’estiu, com cada any, us proposem retrobar-nos fent anar els faristols. Us confirmem la data de 3 de setembre pel 7è. Torneig de Festa Major. El punt de trobada és el mateix de l’any passat, la terrassa de la Taverna dels Predicadors, al Passeig Pere III, tocant a la Muralla, a les 11 del matí.

Final de temporada 2010-2011

Article republicat des de: Club Scrabble Manresa

Dissabte vam acomiadar la temporada 2010-201 amb la publicació dels resultats finals de la lliga CUSCA i l’edició de la 5a. Copa del Club Scrabble Manresa.

Podeu consultar un resum dels principals índexs de la lliga al nostre web, o les diferents classificacions de la lliga CUSCA aquí, felicitem a la campiona absoluta, la Muntsa Clotet. També la felicitem pel triomf aconseguit a la 5a. Copa del Club Scrabble Manresa, que ha assolit de forma invicta, concloent una magnífica temporada amb un doblet digne del Barça de Guardiola, llàstima que a Manresa no juguem la Xampions, :)

5a. Copa del Club Scrabble Manresa, en joc

D'esquerra a dreta: M. A. Malagarriga, Pep Torres, Eric Olmedo i Jaume Serra


Teniu tots els resultats de la copa, computables pel BARRUF, al web específic.

Amb  la 5a. Copa CSM jugada, donem per finalitzada la temporada 2010-2011. La propera cita escrablística, que obrirà la temporada 2011-2012 del club, serà el torneig de Festa Major, previst pel 3 de setembre. En les properes setmanes us en donarem més detalls, us esperem a tots.

Gaudiu de les vacances!!!

Tast de jocs

Article republicat des de: Club Scrabble Manresa

Cartell del Tast de jocsEls dies 30 d’abril i 1 de maig, el Club del Joc va organitzar un meravellós Tast de Jocs. Els assistents vam poder gaudir d’un grapat de jocs, des del més simples, als més el·laborats; per a canalla i per a adults. Ens ho vam passar molt bé i desitgem poder repetir l’experiència l’any vinent.

Volem destacar l’actuació de l’Eric Olmedo, que va organitzar i dirigir una magnífica partida duplicada de Scrabble amistosa. Va haver-hi temps pels mots sorprenents, com ABRAÇOS. El temps es va quedar curt, ja que seguit de la duplicada hi havia la presentació mediàtica d’en Màrius Serra i el seu joc Verbàlia, però els escrablístes ens ho vam passar d’allò més bé, barrinant paraules i fent una mica de sarau a la partida.

L'Eric Olmedo preparat per començar la duplicada

L'Eric Olmedo preparat per començar la duplicada


L'Eric Olmedo fent una breu explicació de les regles de la duplicada
Grup de participants a la duplicada

Actualització de la CUSCA

Article republicat des de: Club Scrabble Manresa

Hem actualitzat les dades de la CUSCA a data d’avui.

La Muntsa Clotet manté liderat, de forma cada cop més estable, seguida aquest mes per en Jaume Serra i la Muntsa G. Castells, que han intercanviat la classificació. Eric Olmedo i Joan Montané se situen a la mitja taula. Tanca la classificació d’habituals en Javier Larrañaga.