Com adaptar el Quackle al català

Arran d’una piulada al Twitter, publico els fitxers i les instruccions necessàries per adaptar el Quackle en català. És d’aquelles coses que es fan en un moment, però cal tenir una excusa per fer-ho. Aquí ho teniu.

El Quackle està molt orientat a l’anglès i adaptar-lo completament al català no és trivial perquè requereix modificar i compilar el codi font.

No obstant, hi ha una altra possibilitat: no recompilar-lo i substituir un dels diccionaris (posem el francès), pel català. Llavors, la ce trencada i els dígrafs es veuran malament (la K farà el paper de Ç, la W de L·L, la Q de QU i la Y de NY).

Per a fer això, només cal que segui les passes següents:

 1. Baixeu el Quackle i instal·leu-lo. Funciona a Windows, Mac i Linux.
 2. Ara, com que el català no està implementat al Quackle (això és, no ve de sèrie) cal substituir una de les llengües presents pel català.Per fer-ho, agafarem com exemple el francès, però podeu fer-ho amb la llengua que us faci més ràbia
 3. Baixeu i descomprimiu en una carpeta auxil·liar aquest fitxer, conté el DISC compilat en el format del Quackle, i la distribució de fitxes.
 4. Cerqueu la carpeta on s’ha instal·lat el Quackle. Als sistemes Windows serà una cosa com ara C:\Archivos de Programa\Quackle
 5. Canvieu l’extensió dels fitxers francesos (això us permetrà desfer aquest pas i poder tornar a jugar en francès si mai voleu fer-ho):
  • A la carpeta data/alphabets: french.quackle_alphabet -> french.quackle_alphabet.old
  • A la carpeta data/lexica: ods5.dawg -> ods5.dawg.old
 6. Copieu els fitxers catalans al directori anterior, però amb el nom original dels francesos:
  • A la carpeta data/alphabets: catalan.quackle_alphabet -> french.quackle_alphabet
  • A la carpeta data/lexica: disc2.0.7.dawg -> ods5.dawg
 7. Inicieu el Quackle, creueu una partida nova. Aneu a la pestanya «Setting» dieu-li que voleu el diccionari francès (ods5) i la distribució de fiches francesa (french). Recordeu que, la primera vegada, heu de crear la distribució de tauler desitjada!!!

Recordeu: ara per ara, el Quackle no permet dígrafs i, tot i que sí permet caràcters no-ASCII, no hem implement la Ç. Resumint, per jugar la Ç, NY, L·L i QU haureu d’usar les lletres K, Y, W i Q respectivament. Al final és més llegi que jugar a la botifarra amb cartes de pòquer, però si voleu, teniu l’Eliot o l’Scrabbe3D que sí tenen implementats correctament els dígrafs.