La Duplicada de Scrabble en català, una realitat.

Article republicat des de: Mots i Més a Molins, club de Scrabble

I l’experiment va prendre forma. Vam estrenar tauler gegant, vam distribuir les taules, just enfront, vam preparar els estris informàtics per al recompte de punts, estaven enllestits els diferents formularis, tot a punt per començar la “Duplicada Popular de Scrabble en Català” a Molins de Rei.

A  les cinc de la tarda la plaça del mercat era ben buida. “Mala hora”, deien uns, “però és que juga el Barça”, els altres. Sigui com sigui, no és joc que atragui masses, i a més no és gaire conegut. Finalment, arribà un grup de joves de 15 i 16 anys als quals havia fet crida el CPNL. Malgrat l’hora, l’amenaça del temps, i la incomoditat de no disposar de cadires (amb les quals sí hi comptàvem) la partida duplicada es va iniciar. Alguns dels presents no havien jugat mai a l’scrabble, per la qual cosa es va fer una petita introducció. I ja se sap, en poc temps s’havien d’explicar moltes coses, tot i cenyir-nos a les bàsiques. Els dubtes inicials es van anar dissolent a mesura que la partida avançava. punt per començar la “Duplicada Popular de Scrabble en Català” a Molins de Rei.

Aquesta primera partida duplicada de scrabble a Molins ens ha servit per donar-nos a conèixer més, no en va la gent s’aturava encuriosida per veure què s’hi coïa en aquella plaça. El grup de joves era prou ampli com per què s’ajuntessin en parelles, fins i tot en trios; una forma de mirar de trobar la millor jugada possible.

La valoració de l’èxit en aquesta primera duplicada cal mesurar-la amb modèstia. No hi hagué una gran afluència, fet que va permetre l’organització assumir millor les jugades dels presents. Un increment important de jugadors hagués saturat els “comptadors” de punts. Això ens permetrà millorar el sistema de cara a la propera duplicada. No obstant això, si tenim en compte que els nois i noies que van participar s’ho van passar prou bé, i que estaven jugant a un joc de taula clàssic, i no pas a cap “maquineta”, podem donar-nos per satisfets. Igualment, pensem que és important crear dubtes amb la llengua: “aquesta paraula és bona?”, “això no sé si s’escriu així o aixà”, “diria que això en català no val”… dubtes, dèiem,  que creen l’estímul de resoldre’ls i, per tant, de millorar el coneixement del nostre codi de comunicació.

A continuació podreu consultar les jugades de tots els participants. Hem de dir que per ser una primera vegada, hi ha hagut un nivell prou alt, i que en moltes ocasions s’ha pogut localitzar l’scrabble camuflat, o fins i tot millorar la jugada del màster. Per tant, es pot dir que a Molins de Rei hi ha una pedrera prou bona i amb un potencial a tenir en compte per a les futures generacions de jugadors de scrabble en català:

DUPLICADA SANT JORDI 2012 . Aquí podreu veure el desenvolupament de la partida del màster.

També us volem deixar algunes imatges de l’activitat:

Que no faltin formularis!

Que no faltin formularis!

Concentrades

No ho acabo de veure clar

La de la punta... no em veu i no em podrà copiar

Els dubtes sempre hi són presents

Vaja, els de la tele!


Duplicada Popular de Scrabble en català, a Molins de Rei.

Article republicat des de: Mots i Més a Molins, club de Scrabble

Dissabte farem un experiment amb una modalitat de joc un tant atrevida, no perquè sigui difícil, sinó perquè comporta un nivell d’organització més acurat. L’activitat va dirigida sobretot a aquelles persones no experimentades que volen experimentar el gust de jugar amb la llengua. Es tracta de fer una partida duplicada. I això… què és!?

Hem elaborat un tauler gegant el qual serà la referència per a tots els que vulguin jugar. El jugador  tindrà amb ell un full en què hi ha dibuixat un tauler i un formulari amb espais per apuntar els faristols de cada ronda i la coordenada amb la jugada de major puntuació. En cada ronda, els jugadors disposaran d’un temps determinat, sol ser entre dos i tres minuts, per pensar-se la jugada, escriure-la en uns papers que l’organització lliurarà amb les coordenades i deixar-la sobre la taula una vegada el temps s’hagi esgotat. Un membre del club recollirà totes les propostes de tots els jugadors i en faran el recompte de punts. Cada jugador tindrà una puntuació concreta, que pot coincidir amb la resta de jugadors o no. A mesura que les rondes es vagin succeint, la classificació anirà variant.

Al tauler gegant s’hi col·locarà la jugada del màster, és a dir, la jugada de la persona que aporta l’organització, independentment que un jugador pugui tenir una jugada de major puntuació. Tots els jugadors hauran de col·locar en el dibuix la jugada del màster. Les noves lletres que pugin al faristol són les que el màster ha gastat en la jugada, per això en cada ronda tots els jugadors sempre tindran les mateixes condicions perquè disposaran de les mateixes lletres i de la mateixa situació del tauler. En cada ronda l’objectiu principal és fer la jugada de més puntuació possible, almenys la que cadascú sigui capaç de trobar.

Evidentment, el jugador que tingui més punts després de les 15 rondes previstes serà el guanyador de la primera partida duplicada de scrabble en català a Molins de Rei. Un experiment que ens sedueix i que, esperem, tingui prou interès com per què us animeu a provar!